Friday, January 14, 2011

Tiga jam transit..

Haih..
Peringatan: aku tak suka cerita pasal keje -- TETAPI.. Harini ada 3 jam transit! Nak buat hape kat airport ni?
Maka kita bercerita lah tentang kerja...

Dua sektor pertama tadi agak mencabar kesabaran.. Bukan 'agak' sebenarnye.. MEMANG mencabar..
KUL/LGK
Passenger profile untuk first sector: INDIAN.. Hello!
So apa yang aku dah brief kat korang sebelum ni maintain ye; call button.. Water.. Sebok je.

Aku tak suka the fact that keje ni buat aku jadi racist sket. Tapi nak kata betul betul racist pun tak jugak. Like I said; passenger profiling. Bila tau passenger profile, kita boleh anticipate apa yang diorang nak! (Ecewwah..)
Just happens that aku tak suka orang meminta tak kena tempat. Hehe..

Contoh: tadi dalam kalangan Indian yang beramai ramai tu, tersentil dua orang Cino. Aku hulur basket peanuts, sorang amek dua genggam, sorang lagi amek segenggam.. Lepas tu time dah sampai nak keluar ada hati lagi mintak extra! Tapi flight full kan, so aku tak pun menipu bila aku kata dah tak ada extra..
Like I said dalam entry sebelum ni lah, kalau ada.. Memang aku kasi!

Aku tak faham obsessi passenger dengan kacang tu.. Aku sendiri tak makan. Tak penah suka kot. Especially bila semua orang bukak dalam kabin.. Bau macam kentut!!
Aku yang dah biasa bau ni pun still rasa bau macam kentut! Tak lali langsung..

Now, LGK/KUL..
Passenger: Cino mainland.
Set yang cakap bahasa dia manjang and expect kau tau apa dia nak. Kalau korang boleh cakap Cina, memang plus point lah bila kerja ni.. Geng China mainland ni memang selalu dalam kapal.. Ikut tour..

Diorang pun suka amek kacang extra extra.. Aku terpaksa kasi sorang satu tadi (flight full!) Pastu diorang ni sebok cuit cuit aku nak lagi.. Pastu aku cakap la "if I have extras then I'll give it to you," but of course, diorang tak paham.. Cuit cuit lagi..
Lain kali aku cakap Melayu je la ngan diorang.

Lepas tu masa nak landing kat KL, time tuu la ada sorang makcik ni nak ke toilet. Ye yee steward aku cakap kat dia suh duduk sebab dah nak landing -- siap hand gesture la untuk penekanan kan. Dia diri je situ depan pintu blur blur. End up steward aku tarik tangan makcik tu duduk sebelah dia kat crew seat.
Seconds lepas tu memang kapal land.
Bengong kan passengers ni? Bukan tak nampak tanah kat luar.. Naaaak jugak gi toilet time tu.

Kadang kadang teringin gak tengok passenger tergolek. Tapi nanti kitorang pulak masalah. Aisyy..
Kena administer first aid ke apa.. Tapi salah kitorang ke bila passenger tak dengar cakap? Tak kan??

Anyway, makcik tu end up tak gi pun toilet. Time taxing dia pegi balik seat dia. Jadi, apakah motif dia ke toilet time landing???
Aku pun tak tau laa..

Lagi satu aku tak paham obsessi terhadap toilet aircraft. Aku seboleh bolehnya minum sikit je.. Tahan kencing sebab taknak guna toilet tu. Dah laa kecik! Air recycled!
Pastu passenger complain busuk.. Salah siapakah??? Crew sebok kerja koot.. Bukan menghabiskan masa guna toilet. And kat dalam kapal tu tak ada Mr Muscle untuk kitorang cuci toilet tu.. Paling paling kitorang boleh buat cuma spray air freshener je..
Plus, point paling penting -- kami adalah CABIN CREW.. Bukan toilet cleaner, harap maklum.

Kami cuba tolong, tapi renung renungkan lah.. Apa sangat je yang kitorang boleh buat..

Okay, sat lagi nak masuk kapal..
KUL/AOR/KUL pulak.. Harapnya passenger okay. Mood tengah tak best nak melayan kerenah pelik pelik.
Letih badan, tak cukup tido..

So korang bakal passenger, be nice to your crew yee.. Buat baik dibalas baik.. Tapi kalau crew korang memang kurang ajar, hmm.. Give them hell lah! Hahaha
Tapi berjaga jagalah.. Pusing pusing, diorang yang pegang makanan minuman korang atas kapal tu..
Hahahahahahah!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

0 comments:

Post a comment

 

Thoughts by The Uninspired. © 2014

Blogger Templates by Splashy Templates